Rehber Bilgileri

Barış Önlek

Barış Önlek

Puanı : 1504

Katıldığı Etkinlik : 122

Yürüyüş Mesafesi : 1538 KM

Düzenlediği Etkinlik : 114


Whatsapp

Etkinlik Detayları

Etkinlik Türü: Doğa Yürüyüşü (Hiking)

Etkinlik Lideri: Barış Önlek

Etkinlik Yeri: İstanbul / Sarıyer

Etkinlik Tarihi: 28.11.2020 - Cumartesi

Etkinlik Süresi: Günübirlik

Parkur Bilgisi: 16 KM / Kolay - Orta Zor

Katılımcı Sayısı: 30 kişi / Kalan: 0 kişi

Bilezikçi Çiftliği – Ahtapot Çınar

Yürüyüşe Bahçeköy'den başlayıp 1.400 yaşındaki Çınar ağacını ziyaret ettikten sonra 720 yaşındaki Ahtapot Çınar ağacına doğru devam edeceğiz. Ahtapot Çınar ağacında mola vererek bu büyük devasa 720 yaşındaki çınar ağacında anılarımızda yer alacak fotoğraflar çekip daha sonra Bilezikçi Çiftliğine uğrayacağız.

Bilezikçi Çiftliğini yeteri kadar gezip gördükten sonra tekrar Bahçeköy'den geçiş yaparak Bend gezilerimize başlayacağız. Sırasıyla; Topuzlu Bend, Valide Sultan Bendi ve Sultan Mahmud Bendine uğradıktan sonra Bahçeköy'e tekrar geri dönerek yürüyüşü tamamlayacağız.

Yürüyüş 10:30'da Bahçe Cafeden başlayacak ve tahmini 16:30 gibi bitecektir. 09:45 - 10:30 arası sizleri karşılamak için orada olacağım. Lütfen geleceğiniz yere bağlı olarak nasıl ulaşım sağlayacağınızın ve ulaşım süreleri için gerekli araştırmaları yapıp yola çıkınız. Erken veya zamanında gelenleri bekletmemek için yürüyüş yukarıda yazan saatte "zamanında" başlayacaktır. Aşağıda ulaşım için bilgiler ve buluşma noktası konumu paylaşılmıştır.



Bilezikçi Çiftliği:
Bilezikçi Çiftliği, İstanbul’un kuzey alanında, Büyükdere sırtlarından Belgrad Ormanı ve tarihi su bentlerine kadar uzanan araziyi kapsar. Çiftlik, 1800’lü yıllarda Darphane Nazırı olan Boğos Bilezikçiyan tarafından kurulmuştur. Çiftliğin bilinen ikinci sahibi ise Mısır Hıdivi İsmail Paşa’nın İstanbul’daki mali işlerine bakan Abraham Paşa’dır. Bu yüzden bazı kaynaklarda çiftlik “Abraham Paşa Çiftliği” olarak da geçer. Abraham Paşa da, çiftliğin ilk sahibi Bilezikçiyan gibi İstanbullu bir Ermeni’dir. Çiftliğin üçüncü sahibi ise yakın tarihin en önemli isimlerinden Enver Paşa ve eşi Naciye Sultan’dır. Enver Paşa’nın I. Dünya Savaşı bitiminde ülkeyi terk etmesinin ardından Mahmut Muhtar Paşa çiftliğin sahibi olmuştur. Özel orman olarak işletilen çiftlik ormanı 1945’te 4785 sayılı kanunla kamulaştırılmış, sahipleri ve Tarım, Orman ve Köy işleri Bakanlığı arasında ormanın mülkiyetine ilişkin dava sürüp gitmiş, bu arada bir kısım arazi şahıslara (önce Şark Deri, sonra Alarko Holding) satılmıştır. Çiftlik 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nin “Eğitim ve Araştırma Ormanı” olarak kamulaştırılmıştır.

Ayrıca bu çiftlik eski ve yeni bir çok film ve dizide de mekan olarak kullanılmıştır.

Ahtapot Çınar Ağacı:
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Araştırma Ormanı’nda yer alan bu anıt ağaç, görünümüyle diğerlerinden ayrılıyor. Çınar, ahtapotu andıran, alabildiğince uzun kollara sahip. ‘Uyuyan çınar’ olarak da bilinen ağaç 720 yaşında.

Sultan Mahmud Bendi:
Sultan II. Mahmud tarafından 1839 yılında yaptırılmıştır. Yeni Bent olarak da bilinmektedir. Kavisli yapısı ve estetik güzelliğiyle diğer bendlerden çok daha farklı bir görünüme sahiptir. Acıelma Deresinin bir kolu üzerine inşa edilen ve Taksim Su Yolu tesislerinden bir tanesi olan bent 101,5 metre uzunluğundadır.

Valide Bendi:
Valide Bendi, III. Selim'in annesi Mihrişah Sultan tarafından 1797 yılında yaptırılmıştır. Kağıthane Deresine katılan Acıelma Deresinin kollarından olan Arabacı Mandıra Deresi üzerine inşa edilmiştir. Taksim Su Yolu tesislerinden olan bent 103,9 metre uzunluğunda 11,25 metre derinliğindedir. Ön yüzünde iki büyük payanda (dayanak duvarı) vardır. Bu payandalar namazgah olarak düzenlenmiştir.

Topuzlu Bent:
Acıelma Deresinin bir kolu olan Eskibağlar Deresi üzerinde yer alan Topuzlu Bent 1750 yılında I. Mahmud tarafından yaptırılmıştır. Taksim Su Yolu tesislerine ait olan 3 bent arasında ilk yapılmış olandır. I. Mahmud Bendi olarak da bilinen bu bent, başka hiç bir bentte yer almayan topuz şeklindeki taş küreler sebebiyle Topuzlu Bent adını almıştır. Bent 80,65 metre uzunluğunda 14 metre derinliğindedir.

PARKUR BİLGİLERİ:
Yürüyüş Mesafesi: 16km.
Zorluk Derecesi: Kolay - Orta Zor Arası
Başlangıç Yüksekliği: 130m.
Max. Yükseklik: 280m.
Min. Yükseklik: 33m.
Bitiş Yüksekliği: 130m.
Yürüyüş Süresi: 6 saat (molalar dahil)
Bu bilgiler tahminidir, yürüyüş esnasında değişkenlik gösterebilir. Gerektiğinde lider rotada değişiklik yapabilir.
* Bu etkinliğimiz kalp, tansiyon ve kilo sorunu olanlar için uygun değildir.
* İlk defa doğa yürüyüşü yapacaklar için uygundur.


Kahvaltı: Evde yapıp gelebilirsiniz veya Bahçeköy'de buluşma noktasında atıştırabilirsiniz.
Öğlen Yemeği: Atıştırmalıklarınızı yanınıza alıyorsunuz. Sandviç, meyve ve kuruyemiş tercih edilmeli.

Ulaşım: Metro ile Haciosman Durağına ardından otobüs (42HM) ile  Bahçeköy durağı. Daha sonra Bahçe Cafede buluşuyoruz.

Otobüs saatleri:
https://www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/42HM


Bahçe Cafe konumu:
https://goo.gl/maps/p9YozMpVHFw97uT1A
Özel araçları ile gelenler Hacı Osman'a veya Bahçeköy'e araçlarını park edebilirler.

NOT:
* Kilo - Kalp - Tansiyon hastaları için parkurlarımız uygun değildir. Verilen mesafeler yaklaşık mesafelerdir.
* Yürüyüşlerimizde orman geçişlerinde dikenler bulunabileceği için kıyafet seçimlerinde dikkatli olunması gerekmektedir.
* Katılımcılar doğaya çıktıklarında risk altına gireceklerini bilmelidirler ve bunu göze alarak etkinliklere katılmalıdırlar.
* Bu etkinlikler bir doğa sporudur. Gezi ya da kültür turu etkinliği gibi dakika dakika planlanmış programlarımız yoktur.
* Parkurun bir kısmı keşif etapları içerir.

Etkinlik Sorumlusu:
Barış Önlek - 0 533 690 71 79